Podcast: Radio Telescoop

Zijn we alleen in het heelal? Of zijn er ergens, in die onmetelijke nacht, nog andere levende wezens? En zo ja, willen we die dan ontmoeten?

In Radio Telescoop gaan sterrenkundige Milo Grootjen en cabaretier Peter van Ewijk op zoek naar leven in het universum. Vanuit het planetarium van Artis stijgen ze op en reizen via de planeten van ons eigen zonnestelsel naar afgelegen sterrenstelsels en merkwaardige exoplaneten. Waar is er leven mogelijk en hoe komen we er mee in contact? Wat is nog science fiction en wat is inmiddels science fact?

In deze eerste aflevering hebben we het over een aantal opvallende historische perspectieven op buitenaards leven. Zowel Maanmannetjes als Marsmannetjes passeren de revue. En we beantwoorden de vraag: “is er wel leven mogelijk in dat koude, donkere heelal?”

Peter en Milo gaan op zoek naar de ideale broedplaatsen voor leven, zowel in ons zonnestelsel als ver daarbuiten. Wie komt er nu van Mars en wie komt er van Venus? En waarom willen alle aliens zo graag naar Europa?

Deze week duiken Peter en Milo de toekomst in. Wanneer verlaat de mensheid de Aarde en worden we allemaal buitenaards? Ze praten over ingepakte sterren, ruimtestations, onroerende maanbelasting en de aardappelen van Matt Damon.

Hoe telefoneer je met aliens? In de nieuwste aflevering van de podcast Radio Telescoop hebben Peter en Milo het over de zoektocht naar buitenaardse signalen. Ze ontdekken dat ET misschien al een keertje een voicemail heeft achtergelaten.
Deze week heeft Radio Telescoop het over Radio Aarde. We sturen namelijk voortdurend boodschappen de ruimte in. Soms heel bewust, maar veel vaker onbewust. En dan zijn de meeste van die boodschappen ook nog eens van een zeer bedenkelijke kwaliteit. Tenzij je fan bent van de Macarena, dan valt het eigenlijk allemaal wel weer mee.
Hoe groot is de kans dat we binnenkort buitenaards leven vinden? Hoeveel intelligente beschavingen zijn er eigenlijk in ons melkwegstelsel? En waarom blijft het zo stil?
Zoveel kenners, zoveel meningen. Frank Drake weet het antwoord. Enrico Fermi vindt het allemaal maar flauwekul en Stephen Hawking wil er eigenlijk liever niets mee te maken hebben. Of toch wel?
Beluister de ideeën van befaamde sterrenkundigen in de zesde aflevering van Radio Telescoop!
Zwarte gaten, warp drives, wormholes, sluipwespen en oorwormen. Ze komen allemaal voorbij in de zevende en voorlaatste aflevering van Radio Telescoop. Milo en Peter bespreken een aantal opmerkelijke scifi-thema’s en vragen zich af: “wat is nog steeds fiction en wat is inmiddels fact geworden?”
In deze allerlaatste aflevering landen Peter en Milo, na zeven weken, weer terug op de mooiste plek in het universum: onze Aarde. Ze kijken mee door de ogen van Wubbo Ockels, André Kuipers en vele andere astronauten en laten zich betoveren door de adembenemende aanblik van onze thuisplaneet. De Aarde koestert ons. Ze houdt ons in leven. Het zou mooi zijn als wij dat ook voor haar kunnen doen?